Nigdy bym nie wpadła na to, by połączyć te 2 warzywa. Surówka mojej bratowej to rewolucja
Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw. Jest dostępna w zasadzie przez cały rok, choć w zależności od pory roku, różni się nieco smakiem, kruchością i soczystością. Niewątpliwie najsmaczniejsza jest kapusta letnia, która jest zbierana na bieżąco. Ma doskonały smak i przyjemnie chrupie. Wprost idealnie nadaje się na surówki. Ostatnio jadłam ją w połączeniu z pomidorem. Muszę przyznać, że połączenie kruchej kapusty i mięsistego pomidora, które wymyśliła moja bratowa, jest naprawdę ciekawe i bardzo smaczne.
Co warto dodać do surówki z kapusty?
Przygotowując surówkę z kapusty, warto zestawić ją z innymi warzywami. Do klasycznych połączeń należy kapusta, marchewka i cebula i takie składniki zawiera właśnie słynna sałatka Colesław. Warzywo to dobrze też komponuje się z ogórkiem, papryką i kukurydzą, a także z zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem. Można je też łączyć z owocami, np. jabłkiem, gruszką, granatem, a także suszonymi owocami i orzechami. Smaku surówce doda sos, który może być lekki lub zawiesisty. Pierwszy będzie bazował na oliwie z oliwek, którą można połączyć np. z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Podstawą drugiego będzie majonez, który można rozprowadzić np. jogurtem naturalnym, dzięki czemu sos będzie mniej kaloryczny.
Jak zrobić surówkę z kapusty i pomidora?
Warzywa do tej surówki można pokroić na dwa sposoby. Jeden ma na celu, by kapusta i pomidor miały podobną wielkość, więc są krojone w większą kostkę. W drugim kapustę dość grubo się szatkuje, a pomidory kroi w cząstki. Wybierzcie swój ulubiony stopień rozdrobnienia. Ja wolę ten pierwszy.
Przepis: Surówka z kapusty i pomidora
Surówka do obiadu z białej kapusty, pomidora i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 pomidory
- 1 cebulka dymka lub 1/2 cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, poszatkuj, a potem pokrój na mniejsze kawałki, by mniej więcej powstała kostka. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulkę dymkę oczyść, posiekaj ze szczypiorem.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, octu i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do czego podać surówkę z kapusty i pomidora?
Surówka z kapusty i pomidora jest chrupiąca i soczysta zarazem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, np. duszonych czy pieczonych mięs, potraw z drobiu lub ryb. Można ją też podawać do dań jarskich, np. zapiekanek.